Zundert

We waren nog maar net klaar met het ontbijt toen een paar wandelaars aanklopten met de vraag of ze even binnen mochten kijken, even later gevolgd door een vrijwilliger van Natuurmonumenten die vandaag een rondleiding ging geven. Of hij met zijn gezelschap rond het atelier mochten lopen.

Deze vrijwilliger wist enthousiast allerlei wetenswaardigheden te vertellen over het echtpaar Roland-Holst. Met name Henriëtte was een zeer bijzonder figuur. Een boek met haar briefwisseling met Henk Sneevliet was voor ons weer aanleiding om wat meer informatie over deze man op te zoeken. 

Daarna bij Herberg ’t Pannehûske koffie gedronken. Hier lag een exemplaar van een boek met de titel ” Het boek van de Buissche Heide” dat over Henriëtte en Richard Roland Host gaat. Op de fiets naar Zundert. Mijn pas aangeschafte 2e-hands vouwfiets maakte een irritant geluid maar een vriendelijke fietsmonteur in Zundert wist het probleem snel te verhelpen, gewoon de spaken even aandraaien.  Het Vincent van GoghHuis bezocht en eerder genoemd boek gekocht. De tocht vervolgd richting Rucphen, naar de abdij “Maria Toevlucht”. Deze abdij is nog niet zo oud ( van 1900 ) en wordt bewoond door monniken van de orde van de cisterciënzers van de strikte observantie, trappisten dus. Ze maken het bier “Zundert Trappist”. Een paar flesjes meegenomen. 

Boek en bier naar het atelier gebracht, wandeling gemaakt rond het landhuis Wallsteijn en op de terugweg nog even aangewipt bij het “Pannehûske” waar ze lekkere bieren hebben en brutale mezen.

Pannehûske
In een klein zaaltje in de Abdijkerk.
Brem met hommels
Gouden Carolus speciaal bieren
de brutale mees