Twee Schansen

Het was weer een mooie, korte, wandeling vandaag. Dit keer op de Mookerheide, de route die we gelopen hebben wordt “De Twee Schansen” genoemd, de Heumense schans en de Mookerschans. De hei kleurde nog een beetje paars.

In de voorlaatste ijstijd creëerde de kruiende ijsmassa dit mooie heuvellandschap. De schansen zijn in de 17e eeuw als verdedigingswerken aangelegd, op de Mookerschans staat tegenwoordig ook een uitkijktoren.

De Mookerheide is onder andere bekend van de Slag op de Mookerheide in 1574, tijdens de tachtigjarige oorlog. De twee aanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden samen met ongeveer 3000 man uit het leger. Aan Spaanse zijde vielen er 150 man. Hoe Lodewijk en Hendrik aan hun einde zijn gekomen, is onbekend. Het is mogelijk dat hun lichamen in een massagraf terecht zijn gekomen of dat de twee zijn weggezakt in het moerasgebied.

Langs de Mookerheide staat nog altijd een aan Maria gewijd kapelletje, dat een lokaal beroemde rooms-katholieke sage vertegenwoordigt: na afloop van de veldslag doolden er veel lichtjes over de Mookerheide. Het waren de zielen van de gesneuvelden, die geen rust konden vinden. Het Mariakapelletje werd gebouwd en de lichtjes verdwenen. Wij hebben ze ook niet gezien.

 

kleine teunisbloem
Heumense Schans
brem, die je goed kon ruiken, op de Mookerschans
het was wel een kuitenbijtertje
mountainbiker downhill
uphill