Dansende Bomen

Gisteren met dierbare gade op pad naar het gehucht Drie bij Ermelo voor een dagwandeling door het Speulderbos. In een paar honderd hectare van dit bos, vooral in de omgeving Drie, vind je bomen die door hun grillige vorm lijken te dansen. Het Speulderbos wordt in de volksmond dan ook het “bos van de dansende bomen” genoemd. Het bos krijgt dit grillige maar magische karakter door de jarenlange kap van rechte bomen voor de houtproductie. De minder mooie rechte exemplaren bleven staan. 

aan fotografen geen gebrek

Omdat het de voorgaande dagen best wel veel geregend had waren de paden hier en daar erg nat zodat een kleine omweg door het struweel niet te vermijden was.

Een paar honderd meter buiten de route ligt het Solse gat. Volgens de overlevering is het een in de grond weggezakt klooster, waarvan de monniken hun ziel aan de duivel zouden hebben verkocht. Het schijnt er ‘s-nachts nog aardig te spoken. Zie foto bovenaan dit bericht.

Even verder zagen we bij de parkeerplaats kruising Drieërweg/Grieteweg een bank met mozaïek bekleed.  De bank is een van totaal 4 banken, allemaal geïnspireerd op Ermelose thema’s. 

“Wildbank” gemaakt door Henny Verburgt-Tomassen

Voorbij de Ermelose heide liggen verscholen in het bos de overblijfselen van een onderduikershol uit de tweede wereldoorlog. Het werd gebruikt door voortvluchtige landgenoten en Engelse piloten. De schuilplaats werd ontdekt maar de 13 aanwezige onderduikers konden dankzij de 75 meter lange vluchtgang veilig ontsnappen. De contouren zijn aangegeven met gekleurde palen.

onderduikershol
vluchtgang
plattegrond onderduikershol

De Ermelosche Heide wordt nog het hele jaar begraasd door een kudde Veluwse heideschapen. Bij de schaapskooi waar ze de nacht doorbrengen staat ook een kunstwerk gebaseerd op de eerder genoemde Ermelose thema’s.

“Veluwse heideschapen” door Anneke Granum-Kamerling
en “1 schaap met lammeren”  door Anneke Granum-Kamerling en Fernanda Hulman-Bijker bij de schaapskooi te Ermelo

Op een klein stukje van onze wandeling volgde wij de “Romeins Marskamp Route” Ik heb het opgezocht, het een korte trip rond een het enige Romeinse Marskamp dat in Nederland is teruggevonden. Uit opgravingen is gebleken dat het leger van Marcus Aurelius in het jaar 170 na Christus hier op de heide voor enkele dagen een kamp heeft opgeslagen. Dat wij daar mochten lopen, wow.