Spinsel 6 april 2021

Zojuist, op deze grillige dag met afwisselend hagel en zonneschijn, een podcast beluisterd die geheel gewijd was aan “geur”. Hierin neemt geurhistorica Caro Verbeek je mee langs de geur van Cleopatra, Napoleon en de geur van gevaarlijke ziektes, om ons te laten vooruitblikken, nee vooruitrúíken aan de komende jaren. En hoe de toekomst ruikt kan weleens veel meer impact hebben op ons welzijn dan we ons realiseren, denkt ze. Want welk zintuig is er intiemer, emotioneler en doordringender dan de reuk?

Ik vond het een zeer inspirerend verhaal dat ik graag deel. Hierbij de link.

Ergens in het interview komt ook het geurwater van het merk 4711 voor.  Voor de enkeling die hier onbekend mee is geef ik wat andere benamingen, eau de cologne of Echt Kölnisch Wasser. Het bestaat al meer dan 300 jaar. Zie ook de Wikipedia pagina.

Zelf bezit ik ook een klein flesje met deze karakteristieke geurige inhoud waarvan het recept nog steeds geheim is. Het was ooit van mijn moeder daarom bewaar ik het zuinig.

 

mijn flesje maar niet mijn neus

PS; De foto bovenaan dit spinsel laat rottend fruit zien waarvan de geur letterlijk tientallen vlinders en hoornaars aantrekt.