Spinsel 29 april 2021

Vanmorgen heb ik, terwijl het zachtjes motregende, al kuierend geluisterd naar een podcast met de titel:

“Hersenwetenschap en het mysterie van bewustzijn”.

In de neurowetenschap blijft één onderwerp een groot mysterie: wat is bewustzijn? Hoeveel scanners en data onderzoekers er ook tegenaan gooien, een sluitende verklaring is er niet voor het feit dat we de wereld ervaren zoals we die ervaren. Volgens hoogleraar psychiatrie Sarah Durston is het daarom tijd voor een radicaal andere blik op ons bewustzijn. Er broeit volgens haar een wetenschappelijke revolutie die de komende jaren veel op zijn kop kan zetten.

Interessant verhaal dat mooi aansluit op mijn Spinsel van 11 maart 2021.

Gewoon luisteren en dan kom je vanzelf tot de conclusie dat ik altijd al gelijk heb/had.

Hierbij de link naar deze podcast.

 

 

2 antwoorden op “Spinsel 29 april 2021”

  1. Ik heb met stijgende irritatie naar (een stuk van) deze podcast geluisterd, en ondertussen wat artikeltjes van deze Sarah Durston gevonden: https://www.trouw.nl/religie-filosofie/de-zoektocht-naar-een-bewustzijn-we-hebben-geen-goede-definitie-van-wat-leven-is~bef7836d/
    Ik onderschrijf dat je bewustzijn niet rechtstreeks vindt in een brain proces. Maar de conclusie van deze dame zijn wel heel uitheems. Ik heb niet het idee dat ze echt kennis van heeft het filosofische debat hierover, althans, dat laat ze ze op geen enkele manier merken. Ze praat een beetje als de phenomenologen, een beetje 4E achtig, maar zonder verdere uitwerking.
    Overigens is meta-cognitie volgens Cecelia Heyes (een collega van haar) aangeleerd gedrag, een “gadget”.

    1. Er zijn overigens uitstekende definities van wat leven is. Autopoietic Enactivism bijvoorbeeld, een op biologie gebaseerde theorie.

Reacties zijn gesloten.