Vijvertuinen Ada Hofman

Wij hebben een middag doorgebracht in de vijvertuinen van Ada Hofman in Loozen (bij Gramsbergen).

Deze schitterende 2,25 ha. omvattende vijvertuin is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Ongeveer 30 tuinen met daarin 50 vijvers zijn geprojecteerd rondom drie grote natuurvijvers en vormen samen de grote tuin.

Ada Hofman is er in geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen. In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen.

De groene kikkerpopulatie is de grootste van Nederland. Ook vogels komen graag in de tuin en het ijsvogeltje is een regelmatige gast. In de zomer en herfst komen de vlinders.

Uniek is ook de daktuin met vijver. Op de voormalige privé woning van Ada Hofman is op drie meter hoogte een daktuin aangelegd van 600 m2. Vanaf de daktuin heeft de bezoeker een schitterend overzicht over de vijvertuin en over de in 1994 aangelegde privé vijver.

In de privé tuin, welke niet toegankelijk is voor bezoekers, staan twee bronzen beelden, voorstellende Ada Hofman die, na het planten van waterlelies, door haar man uit het water wordt geholpen. Deze beelden zijn vervaardigd door de kunstenaar Marcus Ravenswaay te Hoogblokland.

Een impressie van de tuinen in een video en foto’s.

2 antwoorden op “Vijvertuinen Ada Hofman”

    1. De fotogalerie is van Inge, het youtube-filmpje is van mijn hand. Was inderdaad een prachtige tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *