Apeldoorn kent een paar leuke fonteinen waarvan ik de grootsten op onderstaand filmpje heb gezet.
De Koningssprong in de tuin van Paleis Het Loo.
Stadhouder Willem III en prinses Mary II Stuart lieten achter het paleis een grote tuin aanleggen. De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Het was immers een wonder: een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe. Ook belangrijk de fontein spoot dankzij de aanvoer van water uit het Veluwemassief wel 13 meter hoog, hoger dan die van zijn rivaal de Zonnekoning.
Dichterbij het paleis staat de Venusfontein.
De Venusfontein past goed in de paleistuin, omdat de godin Venus de beschermster van tuinen en wijngaarden is. Maar in de 17e eeuw begreep iedereen dat het ook een verwijzing was naar prinses Mary, die vanuit Engeland over zee naar Nederland reisde om te trouwen met stadhouder Willem III. Het gevleugelde jongetje onderaan de venusfontein is Cupido, het hulpje van Venus. De vergulde figuren zijn Tritons: half man, half vis. Ze blazen op hun schelpen om zo de golven van de zee te bedaren. De zwanen aan de rand staan symbool voor gratie, zuiverheid, liefde en trouw. (tekst van Paleishetloo.nl)
Oranjepark.
Het pak is het oudste park van Apeldoorn en werd in 1876 feestelijk geopend. De oorspronkelijke (Kwartjes)fontein dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw en stond er ter nagedachtenis van wijlen Tutein Nolthenius, oud burgemeester van Apeldoorn. Deze fontein is later vervangen door het huidige exemplaar.
Verzetstrijderspark, Kwartjesfontein
Sinds Koninginnedag 1932 (Wilhelmina was jarig op 31 augustus) stond het kunstwerk van Pieter Puype in het Oranjepark. Vijftig jaar na dato verdween de fontein – hij dankt z’n naam aan een spaaractie onder de burgerij – naar de opslagloods van de gemeente. De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) haalde ‘m uit de vergetelheid en vond na een restauratie ruim 10 jaar geleden een plek in wat nu het Verzetsstrijderspark heet.
Stadspark Berg en Bos
Park Berg & Bos, eigendom van de gemeente Apeldoorn, is in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren 30. Op die plek lag tot in de 19e eeuw een waterleiding om de fonteinen en waterwerken van Paleis Het Loo van water te voorzien. De drijvende fontein heeft een massieve middenstraal van 15 meter.
Adrie mooi filmpje van de fonteinen in Apeldoorn, de scènes kunnen mijn inziens korter zodat er wat meer snelheid in het totale filmpje komt wat de kijker meer zou boeien. De beelden zelf zijn prima.
Gelijk heb je Dirk, maar je kunt er lekker bij in slaap vallen.😉