Wilde Peen

De jarenlange renovatie van Paleis Het Loo is alweer een paar maanden gereed. Voor het paleis zijn ook de lanen aangepakt, bomen zijn gekapt en vervangen door jonge exemplaren. Ook zijn er parallel aan de lanen wandelpaden gemaakt en taluds met mooie flora. Tot voor een paar weken stonden hier bijna uitsluitend margrieten, waarschijnlijk op verzoek van Pieter van Vollenhoven. šŸ˜Ž De margrieten hebben intussen plaatsgemaakt voor de de wilde peen. Over laatstgenoemde plant gaat dit bericht.Verder wat plaatjes die ik zelf ook wel aardig vind.

De Wilde Peen, Daucus carota L., is een zeer algemeen voorkomende plantensoort uit de Schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae), die in de zomer in veel bermen langs onze wegen te zien is en vooral opvalt als de vruchtzetting heeft plaatsgevonden omdat zich dan een opvallende warrige bol vormt bestaande uit zaden en teruggevouwen omwindselbladen.

Het is een tweejarige plant. Eerst ontstaat een jonge plant die kou nodig heeft, voordat ze kan gaan bloeien. In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei, bloei, vrucht- en zaadzetting.

Net als de andere soorten uit de Schermbloemenfamilie bloeit de soort met schermen. Het scherm is samengesteld uit meerdere schermpjes; het geheel met de omwindselbladen buigt bij rijping vogelnestjesachtig naar binnen. Deze omwindselbladen zijn heel typisch van vorm; ze hebben vier lange zijslippen.

De regelmatige bloemetjes zijn wit of een beetje roze en de middelste bloem van het scherm is vaak zwart-purperachtig, soms helder rood. De bloemetjes aan de buitenkant van het scherm zijn stralend, dat wil zeggen dat de kroonblaadjes wat groter zijn. De elliptische vrucht is 2-3 mm lang, die met vier rijen lange aan de top hakige stekels bezet is. Daartussen zitten drie rijen met korte stekels.

De plant is stijf behaard en de bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd. De stengel is gevuld. Bij aanraking verspreidt de plant een specifieke geur. De plant is rijk aan caroteen en vitamine B en onze eetbare wortel stamt van de wilde peen af.

 

Ā 

Nog wat plaatjes.

Ā